Translate

środa, 11 grudnia 2013

Ciasto Marchewkowe

Nie mogłam się długo zebrać,żeby w końcu spróbować je upiec!
Przepis dostałam od Iwci a ciasto jest przepyszne.
W końcu udało mi się dwa razy z rzędu jej upiec, w smaku też niczego sobie...więc dzielę się przepisem :)


Zanim zaczniecie je robić weźcie pod uwag parę rzeczy:
  1. Przepis jest na mniejszą blaszkę ale oczywiście można zrobić podwójną porcję.
  2. Zawsze robię podwójną porcję kremu- wtedy (tak jak na zdjęciu) nakładam go do środka i na wierzch.
Ciasto Marchewkowe

Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 3 jajka
  • 1 szkl startej marchewki
  • 1/2 szkl soku jabłkowego
  • ok 100g zmielonych orzechów (plus do posypania na wierzch)
Krem:

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 120g serka śmietankowego (np do kanapek)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem (waniliowym też). Dodac mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Następnie wlać olej, sok jabłkowy. Dodać marchew i orzechy.
Masę wlać do formy i piec w 180 st ok 30 min.

Gdy ciasto ostygnie zrobić krem. Wszystkie składniki po prostu wymieszać.
Krem nałożyć na wierzch i posypać orzechami.

2 komentarze:

  1. Smaaka mi narobilas :):) Ciasto wyglada baardzo apetycznie :):) Musze tez sprobowac :):) Dziekuje za przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie może takie trochę średnia ale polecam spróbować Aguś :)

      Usuń