Przepis dostałam od Iwci a ciasto jest przepyszne.
W końcu udało mi się dwa razy z rzędu jej upiec, w smaku też niczego sobie...więc dzielę się przepisem :)
Zanim zaczniecie je robić weźcie pod uwag parę rzeczy:
- Przepis jest na mniejszą blaszkę ale oczywiście można zrobić podwójną porcję.
- Zawsze robię podwójną porcję kremu- wtedy (tak jak na zdjęciu) nakładam go do środka i na wierzch.
Ciasto Marchewkowe
Ciasto:
- 1,5 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szkl oleju
- 3 jajka
- 1 szkl startej marchewki
- 1/2 szkl soku jabłkowego
- ok 100g zmielonych orzechów (plus do posypania na wierzch)
- 2 łyżki masła
- 1/2 szkl cukru pudru
- 120g serka śmietankowego (np do kanapek)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem (waniliowym też). Dodac mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Następnie wlać olej, sok jabłkowy. Dodać marchew i orzechy.
Masę wlać do formy i piec w 180 st ok 30 min.
Gdy ciasto ostygnie zrobić krem. Wszystkie składniki po prostu wymieszać.
Krem nałożyć na wierzch i posypać orzechami.
Smaaka mi narobilas :):) Ciasto wyglada baardzo apetycznie :):) Musze tez sprobowac :):) Dziekuje za przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie może takie trochę średnia ale polecam spróbować Aguś :)
Usuń